Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Verantwoord recreatief fietsen in Vlaanderen

Fietsen

'Dat Vlamingen en fietsen twee handen op één buik zijn, is gekend. Dit geldt zowel voor het professionele wielrennen als het recreatief fietsen. Wielrenners als Eddy Merckx, Johan Museeuw, Lucien van Impe, Rik Van Looy, Tom Boonen en meer recent Lotte Kopecky zijn terecht wereldberoemd en geliefd.

Als we kijken naar recreatief fietsen of het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer, dan mogen we gerust stellen dat fietsen in ons DNA zit. Uit een recent onderzoek blijkt dat één op twee Vlamingen wekelijks fietst en dat een gemiddeld gezin 2,8 fietsen bezit. De voorkeur lijkt nu nog te liggen bij de traditionele fiets, al dan niet met versnellingen. De opkomst van de elektrische fiets is echter niet meer te negeren. In Vlaanderen is inmiddels 40% van de fietsen geëlektrificeerd.

Fietsen is gezond, milieuvriendelijk, goedkoop en duurzaam. Veel respondenten bij het onderzoek gaven wel aan dat er belangrijke verbeterpunten zijn. Fietsstraten en fietssnelwegen zijn gekend, maar er is een duidelijke behoefte aan meer en vooral bredere fietspaden.

Recreatief fietsen - wel of niet elektrisch?

Velen van ons fietsen uit gezondheidsoverwegingen. Fietsen bevordert de algehele conditie en is naast inspannend vooral ook ontspannend. Wanneer we op een traditionele fiets een heuvel beklimmen met tegenwind, voelen we hoeveel energie hiervoor nodig is. Geldt dit ook voor elektrisch fietsen? Sportartsen schatten dat een gemiddelde fietser op een traditionele fiets 500 calorieën per uur verbruikt, tegen 200 calorieën op een elektrische fiets. Uiteraard is de mate van energieverbruik afhankelijk van het terrein, het weer en het gewicht van de fietser. Elektrisch fietsen kan dus wel degelijk een bijdrage leveren aan een gezondere levensstijl.

Vooral voor mensen die het niet gewoon zijn om grote afstanden af te leggen, is elektrisch fietsen een uitkomst. U kunt kiezen voor veel ondersteuning, of juist voor minder. Bent u bezig met het opbouwen van uw conditie, dan kunt u beginnen met veel ondersteuning en minder inspanning, om geleidelijk uw fysieke belasting te verhogen. Online is er een groot aanbod aan elektrische fietsen bij aanbieders zoals BIKE24, waar u overigens ook nog altijd een ruime keuze aan gewone stadsfietsen vindt.

De mooiste fietsroutes van Vlaanderen en Wallonië

Voelt u zich sportief en op het top van uw kunnen? Probeert u dan eens een van de Belgische wielerklassiekers te rijden, wanneer u wilt en in uw eigen tempo. U kunt denken aan de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik of Omloop het Nieuwsblad. Inspiratie komt vanzelf als u de sfeer proeft van een spannende wielerwedstrijd als de Brabantse Pijl, of een meer lokaal initiatief, zoals de Grote Prijs Yvonne Reynders. Wilt u genieten van het fietsen én tegelijkertijd de mooiste plekken van ons land bewonderen, overweegt u dan eens de volgende fietsroutes, die tot de mooiste van ons land behoren:

  • Transgaumaise: deze fietsroute door de regio Gaume heeft als bijnaam 'Petite Provence'. U start en eindigt in het plaatsje Rabais en uw route voert u langs mooie wijngaarden en fraaie historische gebouwen. Deelt u de route van 175 km gerust in etappes in en brengt u een bezoek aan de Citadel van Montmédy en de Abdij van Orval, bekend van zijn trappistenbier.
  • De Vlaanderenroute: deze beroemde fietsroute van 920 km voert u langs veel historische plaatsen, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, zoals Brugge, Leuven, Damme en Gent. Op deze zogenaamde icoonroute is de bewegwijzering goed aangegeven.
  • Maasfietsroute: deze fietsroute van Givet naar Visé voert u door de Belgische Ardennen. Misschien denkt u dat deze route zwaar en heuvelachtig. Dit is echter niet waar; het grootste deel van de fietstocht gaat door vlak terrein en is ook goed te doen voor fietsers die bezig zijn hun conditie op te bouwen.
  • Bierfietsroute Roeselare, Izegem en Meulebeke: deze 43 km lange fietsroute brengt u langs de beste brouwerijen, cafés en terrassen van Midden-West-Vlaanderen. Doet u het vooral rustig aan en neemt u vooral de tijd om te genieten van de beste Vlaamse bieren.

Verantwoord en veilig fietsen - houdt u met alles rekening?

Kiest u ervoor om sportief te fietsen, bijvoorbeeld in verenigingsverband, houdt u dan rekening met uw medeweggebruikers. Veel amateurwielrenners hebben de laatste jaren gemerkt dat niet iedereen het kan waarderen wanneer ze door een peloton wielrenners van het wegdek worden gedrukt.

Gebruik uw bel, minder vaart als u een dorp nadert en hou rekening met overstekende kinderen en huisdieren. Denkt u ook aan uw eigen veiligheid. Een fietshelm is geen overbodige luxe, voldoende proviand en drank is een noodzaak en warme, ademende fietskleding houdt uw spieren in topconditie. Wij wensen u veel fietsplezier.'

Fietsen

Deel dit artikel